Składniki:
- kuskus (200 gramów)
- kasza jęczmienna (150 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- oliwki czarne (12 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- drożdże (1 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- zioła prowansalskie (1 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Zalać kuskus dwa razy większą ilością wody niż objętość kuskusu i odstawić na 15 minut. Drobna kaszę jęczmienną gotować 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Oliwki pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić obydwa rodzaje kaszy, cebulę, oliwki, roztrzepane jajko, zioła, rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, sól oraz pieprz do smaku i dobrze wymieszać. piec 40 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
4 osób