w , ,

Prowansalska zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • kuskus (200 gramów)
  • kasza jęczmienna (150 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • oliwki czarne (12 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • drożdże (1 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • zioła prowansalskie (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Zalać kuskus dwa razy większą ilością wody niż objętość kuskusu i odstawić na 15 minut. Drobna kaszę jęczmienną gotować 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Oczyszczoną, posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Oliwki pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić obydwa rodzaje kaszy, cebulę, oliwki, roztrzepane jajko, zioła, rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, sól oraz pieprz do smaku i dobrze wymieszać. piec 40 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

4 osób

Koktajl z krewetek

Jaś z pietruszką