Składniki:
- ananas (1 sztuk)
- cebula dymka (3 sztuk)
- papryczka czerwona chili (1 sztuk)
- szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
- kolendra posiekana (1 łyżek stołowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- pasta krewetkowa (2 łyżek deserowych)
- czosnek (2 ząbki)
- sos sojowy (1 łyżek stołowych)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- ryż (0,75 szklanek)
- kolendra, listki (według uznania)
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko.
Ananas umyć szczoteczką i przekroić na wzdłuż(wraz z czupryną), połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Oczyszczony czosnek i dymki posiekać. Oczyszczoną papryczkę również posiekać. Dymkę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę wymieszać z miąższem ananasa.
Na oleju podsmażyć czosnek z pastą krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć, aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem z ananasem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.
Ananas umyć szczoteczką i przekroić na wzdłuż(wraz z czupryną), połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Oczyszczony czosnek i dymki posiekać. Oczyszczoną papryczkę również posiekać. Dymkę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę wymieszać z miąższem ananasa.
Na oleju podsmażyć czosnek z pastą krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć, aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem z ananasem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób