w , ,

Ryż smażony w ananasie

Składniki:

  • ananas (1 sztuk)
  • cebula dymka (3 sztuk)
  • papryczka czerwona chili (1 sztuk)
  • szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
  • kolendra posiekana (1 łyżek stołowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • pasta krewetkowa (2 łyżek deserowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sos sojowy (1 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • ryż (0,75 szklanek)
  • kolendra, listki (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko.
Ananas umyć szczoteczką i przekroić na wzdłuż(wraz z czupryną), połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Oczyszczony czosnek i dymki posiekać. Oczyszczoną papryczkę również posiekać. Dymkę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę wymieszać z miąższem ananasa.
Na oleju podsmażyć czosnek z pastą krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć, aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem z ananasem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Konfitura z brzoskwiń i czereśni

Kruszon ogórkowy