w ,

Konfitura z brzoskwiń i czereśni

Składniki:

  • brzoskwinie (bez pestek) (800 gramów)
  • żelfix 1:1 (1 sztuk)
  • cukier (1 kilogramów)
  • czereśnie (400 gramów)

Przygotowanie:

Umyte, wypestkowane brzoskwinie (800g miąższu) pokroić na drobne kawałki i wymieszać z żelfixem. Masę zagotować, wsypać cukier, mieszając, zagotować i gotować 1 minutę (twarde brzoskwinie należy gotować 3 minuty). Oczyszczone, wypestkowane czereśnie dodać do brzoskwiń i gotować razem jeszcze 3 minuty. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i ułożyć słoiki do góry dnem na 5 minut.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Sałatka z łososia

Ryż smażony w ananasie