w , , ,

Ryż pieczony z warzywami i serem

Składniki:

  • ryż (300 gramów)
  • cukinia (1 sztuk)
  • marchewka (2 sztuk)
  • brokuły mrożone (0,5 sztuk)
  • kalafior mrożony (200 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • bazylia (3 łyżek stołowych)
  • ser żółty (100 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotowany w osolonej wodzie ryż osączyć. Umytą cukinie pokroić w plasterki. Oczyszczone marchewki tez pokroić w plasterki. Do osolonego wrzątku wrzucić warzywa razem z kalafiorem i brokułami. Gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Oczyszczona posiekana cebule wymieszać z ryżem i warzywami, doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Ryż i warzywa ułożyć na czterech kawałkach papieru do pieczenia. Zmiksować masło z rozdrobnionym czosnkiem, posiekana bazylią, szczypta soli oraz pieprzu.
Na warzywach rozsmarować masło, całość posypać startym żółtym serem. Szczelnie zawinąć w papier i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Krupnik z grzybami

Sałatka z papryki czerwonej i zielonych pomidorów