Składniki:
- ryż (300 gramów)
- cukinia (1 sztuk)
- marchewka (2 sztuk)
- brokuły mrożone (0,5 sztuk)
- kalafior mrożony (200 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- masło (2 łyżek stołowych)
- czosnek (1 ząbki)
- bazylia (3 łyżek stołowych)
- ser żółty (100 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotowany w osolonej wodzie ryż osączyć. Umytą cukinie pokroić w plasterki. Oczyszczone marchewki tez pokroić w plasterki. Do osolonego wrzątku wrzucić warzywa razem z kalafiorem i brokułami. Gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Oczyszczona posiekana cebule wymieszać z ryżem i warzywami, doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Ryż i warzywa ułożyć na czterech kawałkach papieru do pieczenia. Zmiksować masło z rozdrobnionym czosnkiem, posiekana bazylią, szczypta soli oraz pieprzu.
Na warzywach rozsmarować masło, całość posypać startym żółtym serem. Szczelnie zawinąć w papier i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ryż i warzywa ułożyć na czterech kawałkach papieru do pieczenia. Zmiksować masło z rozdrobnionym czosnkiem, posiekana bazylią, szczypta soli oraz pieprzu.
Na warzywach rozsmarować masło, całość posypać startym żółtym serem. Szczelnie zawinąć w papier i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób