w , ,

Sałatka z papryki czerwonej i zielonych pomidorów

Składniki:

  • papryka czerwona (2 sztuk)
  • pomidory zielone (2 kilogramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • sól (2 łyżek stołowych)
  • woda (2 litrów)
  • kwasek cytrynowy (2 łyżek deserowych)
  • pieprz (3 ziarna)
  • ziele angielske (2 ziarna)
  • czosnek (1 ząbki)
  • cukier (150 gramów)

Przygotowanie:

Umyte pomidory pokroić w plastry grubości 5 mm. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka, posolić oraz przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 11 h. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski.
Zalewa: wodę zagotować z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
W słoikach układać warstwami pomidory, paprykę oraz cebulę, przekładając je przyprawami. Do każdego słoika włożyć 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i jeden ząbek czosnku, wlać tyle zalewy, aby pokryła warzywa. Szczelnie zamknięte słoje pasteryzować: półlitrowe – 25 minut, a większe – 30 minut. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Ryż pieczony z warzywami i serem

Owocowy placek