Składniki:
- papryka czerwona (2 sztuk)
- pomidory zielone (2 kilogramów)
- cebula (2 sztuk)
- sól (2 łyżek stołowych)
- woda (2 litrów)
- kwasek cytrynowy (2 łyżek deserowych)
- pieprz (3 ziarna)
- ziele angielske (2 ziarna)
- czosnek (1 ząbki)
- cukier (150 gramów)
Przygotowanie:
Umyte pomidory pokroić w plastry grubości 5 mm. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka, posolić oraz przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 11 h. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski.
Zalewa: wodę zagotować z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
W słoikach układać warstwami pomidory, paprykę oraz cebulę, przekładając je przyprawami. Do każdego słoika włożyć 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i jeden ząbek czosnku, wlać tyle zalewy, aby pokryła warzywa. Szczelnie zamknięte słoje pasteryzować: półlitrowe – 25 minut, a większe – 30 minut. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu.
Zalewa: wodę zagotować z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
W słoikach układać warstwami pomidory, paprykę oraz cebulę, przekładając je przyprawami. Do każdego słoika włożyć 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i jeden ząbek czosnku, wlać tyle zalewy, aby pokryła warzywa. Szczelnie zamknięte słoje pasteryzować: półlitrowe – 25 minut, a większe – 30 minut. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób