Składniki:
- borowik suszony (4 sztuk)
- bulion warzywny (6 szklanek)
- kasza jęczmienna (0.5 szklanek)
- marchew (1 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- ziemniak (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- koperek (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć przez noc. Marchew, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę. Namoczone borowiki umyć, pokroić na paski i włożyć do garnka. Wlać bulion i wsypać kaszę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać warzywa i gotować przez 25-30 minut Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z razowym pieczywem.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
6 osób