w , ,

Krupnik z grzybami

Składniki:

  • borowik suszony (4 sztuk)
  • bulion warzywny (6 szklanek)
  • kasza jęczmienna (0.5 szklanek)
  • marchew (1 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • ziemniak (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • koperek (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć przez noc. Marchew, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać a następnie pokroić w kostkę. Namoczone borowiki umyć, pokroić na paski i włożyć do garnka. Wlać bulion i wsypać kaszę. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Dodać warzywa i gotować przez 25-30 minut Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z razowym pieczywem.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

6 osób

Surówka z jarmużu

Ryż pieczony z warzywami i serem