w ,

Rosół z marchewką

Składniki:

  • marchewka (2 sztuk)
  • seler (1 sztuk)
  • pietruszka (2 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • białka (2 sztuk)
  • por (200 gramów)
  • kostka rosołowa (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • natka pietruszki posiekana (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone marchewki, seler, cebule i pietruszki włożyć do garnka i wlać 1 litr wody, gotować 10 minut na średnim ogniu. Wyjąć marchewki, a pozostałe warzywa gotować jeszcze 5 minut, odcedzić , osączyć. Białka przyprawić solą i białym pieprzem i lekko ubić widelcem. W rondelku zagotować trochę wody. Do wrzątku przekładać małe porcje białka, zagotować. Ścięte białko wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast przełożyć do zimnej wody. Ugotowane marchewki pokroić w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Następnie wyciąć z nich serduszka ( za pomocą małej foremki do ciastek). Oczyszczone pory pokroić w cienkie paseczki. Do wywaru, w którym gotowane były warzywa włożyć kostkę rosołowa, ponownie doprowadzić do wrzenia. Włożyć pokrojone pory i gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać wycięte z marchewki serduszka i porcje białka, posolić. Gotowy rosół przelać do 4 talerzy lub kokilek. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Goździki korzenne

Krem kawowy i