w

Krem kawowy i

Składniki:

  • kawa ziarnista (3 dekagramów)
  • białko (2 sztuk)
  • woda (1 szklanek)
  • śmietana kremówka (10 dekagramów)
  • żelatyna (0.5 dekagramów)
  • żółtko (4 sztuk)
  • woda ciepła (3 łyżek stołowych)
  • cukier (12 dekagramów)
  • mleko (1 szklanek)

Przygotowanie:

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić pianę i śmietankę. Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody. Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany – szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do ostudzenia.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Rosół z marchewką

Wanilia