Składniki:
- kawa ziarnista (3 dekagramów)
- białko (2 sztuk)
- woda (1 szklanek)
- śmietana kremówka (10 dekagramów)
- żelatyna (0.5 dekagramów)
- żółtko (4 sztuk)
- woda ciepła (3 łyżek stołowych)
- cukier (12 dekagramów)
- mleko (1 szklanek)
Przygotowanie:
Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić pianę i śmietankę. Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody. Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany – szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do ostudzenia.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
3 osób