Składniki:
- kura (1 kilogramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- wieprzowina (200 gramów)
- dymka (1 sztuk)
- mąka (250 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- olej sojowy (1 łyżek stołowych)
- sos sojowy (2 łyżek stołowych)
- mąka kukurydziana (1 łyżek stołowych)
- cukier (0,5 łyżek deserowych)
- sól (0,25 łyżek deserowych)
- pieprz biały (0,25 łyżek deserowych)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Oczyszczoną kurę zalać 1/2 litra zimnej wody, dodać szczyptę soli i cukru. Zagotować i zebrać szumowiny. Do wywaru dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować na małym ogniu ok. 80 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z zupy, a rosół doprawić do smaku.
Oczyszczoną dymkę posiekać i wymieszać z posiekanym mięsem wołowym, olejem sojowym, sosem sojowym i mąką kukurydzianą, doprawić cukrem, solą i białym pieprzem.
Mąkę wymieszać z 150ml wody, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić na 30 minut. Rozwałkować i miseczką wykrawać kółka ciasta o średnicy ok. 6 cm. Na każdym położyć porcję farszu, a brzegi zwilżyć wodą, złożyć i ścisnąć. Pierożki włożyć do wrzącego rosołu i gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Oczyszczoną dymkę posiekać i wymieszać z posiekanym mięsem wołowym, olejem sojowym, sosem sojowym i mąką kukurydzianą, doprawić cukrem, solą i białym pieprzem.
Mąkę wymieszać z 150ml wody, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić na 30 minut. Rozwałkować i miseczką wykrawać kółka ciasta o średnicy ok. 6 cm. Na każdym położyć porcję farszu, a brzegi zwilżyć wodą, złożyć i ścisnąć. Pierożki włożyć do wrzącego rosołu i gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Czas przygotowania:
130 minut
Porcja dla:
4 osób