w , ,

Keks cynamonowy z suszonych owoców

Składniki:

  • mąka (1,5 szklanek)
  • kefir (1 szklanek)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • olej (0,25 szklanek)
  • soda oczyszczona (0,5 łyżek deserowych)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • orzechy włoskie grubo posiekane (0,5 szklanek)
  • napar mocnej herbaty (2 szklanek)
  • mieszane suszone owoce (200 gramów)
  • miód (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Orzechy i pokrojone w małe kawałki owoce zalać w misce zimnym naparem herbaty, aby napęczniały. Po 2h osączyć na sitku i papierowym ręczniku.
Zmiksować mąkę z kefirem, cukrem, miodem, olejem, sodą i cynamonem. Owoce obtoczyć w 2 łyżkach mąki i razem z orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki keksowej i piec ok. 40 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Szaszłyczki z ryby i krewetek

Rosół z chińskimi pierożkami