Składniki:
- mąka (1,5 szklanek)
- kefir (1 szklanek)
- cukier (0,5 szklanek)
- olej (0,25 szklanek)
- soda oczyszczona (0,5 łyżek deserowych)
- Cynamon (1 łyżek deserowych)
- orzechy włoskie grubo posiekane (0,5 szklanek)
- napar mocnej herbaty (2 szklanek)
- mieszane suszone owoce (200 gramów)
- miód (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Orzechy i pokrojone w małe kawałki owoce zalać w misce zimnym naparem herbaty, aby napęczniały. Po 2h osączyć na sitku i papierowym ręczniku.
Zmiksować mąkę z kefirem, cukrem, miodem, olejem, sodą i cynamonem. Owoce obtoczyć w 2 łyżkach mąki i razem z orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki keksowej i piec ok. 40 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.
Zmiksować mąkę z kefirem, cukrem, miodem, olejem, sodą i cynamonem. Owoce obtoczyć w 2 łyżkach mąki i razem z orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki keksowej i piec ok. 40 minut w 180 stopniach, na złoty kolor.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób