w ,

Roladki ze szparagami

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (4 sztuk)
  • szparagi (400 gramów)
  • wino białe półwytrawne (100 mililitrów)
  • liście szpinaku (100 gramów)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Szparagi oczyścić i przyciąć drewniane końce, gotować 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć. Oczyszczone liście szpinaku blanszować minutę i osaczyć. Filety umyć, osaczyć, każdy przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, i lekko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Na każdym płacie mięsa ułożyć liście szpinaku i szparagi. Skropić cytryną. Zwinąć i spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Wlać wino i dusić 6 minut. Odparować płyn do połowy objętości, włożyć masło i roztopić. Po usunięciu wykałaczek lub nici roladki ułożyć na talerzu i polać sosem.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

4 osób

Hibiscus Mojito

Kurki w maśle