Składniki:
- filet z piersi kurczaka (4 sztuk)
- szparagi (400 gramów)
- wino białe półwytrawne (100 mililitrów)
- liście szpinaku (100 gramów)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić i przyciąć drewniane końce, gotować 15 minut w osolonym wrzątku, osączyć. Oczyszczone liście szpinaku blanszować minutę i osaczyć. Filety umyć, osaczyć, każdy przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, i lekko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Na każdym płacie mięsa ułożyć liście szpinaku i szparagi. Skropić cytryną. Zwinąć i spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Wlać wino i dusić 6 minut. Odparować płyn do połowy objętości, włożyć masło i roztopić. Po usunięciu wykałaczek lub nici roladki ułożyć na talerzu i polać sosem.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
4 osób