Składniki:

  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (6 łyżek stołowych)
  • muszatrda (1 łyżek stołowych)
  • kwaśna śmietana (150 gramów)
  • twarożek 20% tłuszczu (250 gramów)
  • chrzan tarty (1 łyżek deserowych)
  • sok pomarańczowy (8 łyżek stołowych)
  • ocet malinowy (3 łyżek stołowych)
  • boczek wędzony (150 gramów)
  • mięta (2 łyżek stołowych)
  • lubczyk (3 łyżek stołowych)
  • rzeżucha (4 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (2 sztuk)
  • rukola (50 gramów)
  • sałata dębolistna (1 sztuk)

Przygotowanie:

Wszystkie sałaty wraz z ziołami włożyć do salaterki i wymieszać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej patelni. Ocet wymieszać z 3 łyżkami soku pomarańczowego i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać boczek i polać sałatę.
Twarożek wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i resztą soku pomarańczowego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

8 osób

Danie główne po prowansalsku

Racuszki z dyni