Składniki:
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (6 łyżek stołowych)
- muszatrda (1 łyżek stołowych)
- kwaśna śmietana (150 gramów)
- twarożek 20% tłuszczu (250 gramów)
- chrzan tarty (1 łyżek deserowych)
- sok pomarańczowy (8 łyżek stołowych)
- ocet malinowy (3 łyżek stołowych)
- boczek wędzony (150 gramów)
- mięta (2 łyżek stołowych)
- lubczyk (3 łyżek stołowych)
- rzeżucha (4 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (2 sztuk)
- rukola (50 gramów)
- sałata dębolistna (1 sztuk)
Przygotowanie:
Wszystkie sałaty wraz z ziołami włożyć do salaterki i wymieszać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej patelni. Ocet wymieszać z 3 łyżkami soku pomarańczowego i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać boczek i polać sałatę.
Twarożek wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i resztą soku pomarańczowego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Twarożek wymieszać ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i resztą soku pomarańczowego, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
8 osób