w ,

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • mąka (5 łyżek stołowych)
  • boczek (100 gramów)
  • mięso mielone wieprzowe (300 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • olej (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć sok i odstawić. Z soku z wierzchu zlać płyn, pozostały osad wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę oraz jajko i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, doprawić solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojone drobno cebule, paprykę oraz mięso. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i nadziać farszem mięsnym. Zlepić pyzy i partiami wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 12 – 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażonym boczkiem.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

4 osób

Makaron razowy z kapustą

Wino z jarzębiny