Składniki:
- ziemniaki (1 kilogramów)
- jajka (1 sztuk)
- mąka (5 łyżek stołowych)
- boczek (100 gramów)
- mięso mielone wieprzowe (300 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- olej (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć sok i odstawić. Z soku z wierzchu zlać płyn, pozostały osad wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę oraz jajko i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, doprawić solą. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojone drobno cebule, paprykę oraz mięso. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i nadziać farszem mięsnym. Zlepić pyzy i partiami wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 12 – 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażonym boczkiem.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i nadziać farszem mięsnym. Zlepić pyzy i partiami wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 12 – 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażonym boczkiem.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
4 osób