w , ,

Wino z jarzębiny

Składniki:

  • dojrzałe owoce (4 kilogramów)
  • woda (6 litrów)
  • pożywka- fosforan amonowy (3 gramów)
  • kwas cytrynowy (2 gramów)
  • cukier (3 kilogramów)

Przygotowanie:

Przygotować matkę drożdżową. owoce umyte i obrane zmiażdżyć lub ugnieść zalać wrzącą woda, z której litr odlać i przegotować z 1 kg cukru.
Po przestudzeniu połączyć moszcz z wodą z cukrem, pożywką matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butlę zamknąć korkiem z waty. Po tygodniu przelać przez gęste sito, dodać pozostały cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu. Założyć korek z rurką fermentacyjną. Pierwszy raz ściągnąć po 6 – 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

60 osób

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Królik z prawdziwkami