Składniki:
- dojrzałe owoce (4 kilogramów)
- woda (6 litrów)
- pożywka- fosforan amonowy (3 gramów)
- kwas cytrynowy (2 gramów)
- cukier (3 kilogramów)
Przygotowanie:
Przygotować matkę drożdżową. owoce umyte i obrane zmiażdżyć lub ugnieść zalać wrzącą woda, z której litr odlać i przegotować z 1 kg cukru.
Po przestudzeniu połączyć moszcz z wodą z cukrem, pożywką matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butlę zamknąć korkiem z waty. Po tygodniu przelać przez gęste sito, dodać pozostały cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu. Założyć korek z rurką fermentacyjną. Pierwszy raz ściągnąć po 6 – 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.
Po przestudzeniu połączyć moszcz z wodą z cukrem, pożywką matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butlę zamknąć korkiem z waty. Po tygodniu przelać przez gęste sito, dodać pozostały cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu. Założyć korek z rurką fermentacyjną. Pierwszy raz ściągnąć po 6 – 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
60 osób