w ,

Potrawka marynarska

Składniki:

  • ogórki zielone (1,2 kilogramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • bulion (400 mililitrów)
  • koperek (1 pęczek)
  • śmietana (150 gramów)
  • musztarda (3 łyżek stołowych)
  • zasmażka błyskawiczna (3,5 łyżek stołowych)
  • łosoś wędzony (300 gramów)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Obrane ogórki przekroić wzdłuż na połówki.Gniazda nasienne usunąć łyżeczką, a miąższ pokroić w grube plastry. Oczyszczona cebule pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić w rondelku na maśle. Dodać ugorki i smażyć 1 minute, mieszając. doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut.
Opłukany, osączony koperek drobno posiekać. Gęstą, kwaśna śmietanę wymieszać z ostra musztardą i dodać do uduszonych ogórków. Dosypać zasmażkę, mieszając, ponownie wszystko zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z koperkiem oraz pokrojonym w kostkę łososiem.
Potrawkę podawać z ziemniaczanym piure lub ryżem ugotowanym w odzie z dodatkiem białego wina.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Likier

Gołąbki z ryżem