Składniki:
- ogórki zielone (1,2 kilogramów)
- cebula (1 sztuk)
- masło (1 łyżek stołowych)
- bulion (400 mililitrów)
- koperek (1 pęczek)
- śmietana (150 gramów)
- musztarda (3 łyżek stołowych)
- zasmażka błyskawiczna (3,5 łyżek stołowych)
- łosoś wędzony (300 gramów)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Obrane ogórki przekroić wzdłuż na połówki.Gniazda nasienne usunąć łyżeczką, a miąższ pokroić w grube plastry. Oczyszczona cebule pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić w rondelku na maśle. Dodać ugorki i smażyć 1 minute, mieszając. doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut.
Opłukany, osączony koperek drobno posiekać. Gęstą, kwaśna śmietanę wymieszać z ostra musztardą i dodać do uduszonych ogórków. Dosypać zasmażkę, mieszając, ponownie wszystko zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z koperkiem oraz pokrojonym w kostkę łososiem.
Potrawkę podawać z ziemniaczanym piure lub ryżem ugotowanym w odzie z dodatkiem białego wina.
Opłukany, osączony koperek drobno posiekać. Gęstą, kwaśna śmietanę wymieszać z ostra musztardą i dodać do uduszonych ogórków. Dosypać zasmażkę, mieszając, ponownie wszystko zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z koperkiem oraz pokrojonym w kostkę łososiem.
Potrawkę podawać z ziemniaczanym piure lub ryżem ugotowanym w odzie z dodatkiem białego wina.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób