Składniki:
- pomarańcza (1 sztuk)
- wódka (1 litrów)
- goździk (według uznania)
- cukier w kostkach (250 gramów)
Przygotowanie:
Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru,
mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć,
sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,
by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 – 10 goździków, zależnie od
intensywności aromatu,jaką chcemy uzyskać.Pomarańczę
podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.
mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć,
sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,
by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 – 10 goździków, zależnie od
intensywności aromatu,jaką chcemy uzyskać.Pomarańczę
podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.
Czas przygotowania:
10 minut
Porcja dla:
5 osób