w ,

Potrawka drobiowa z ryżem

Składniki:

  • ryż błyskawiczny (1 sztuk)
  • kurkuma (1 łyżek deserowych)
  • filet z imdyka (600 gramów)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • vegeta (według uznania)
  • śmietana (300 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Zagotować wodę, posolić, wsypać ryż i kurkumę. Gotować 10 minut, odcedzić. Umyte, osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i mieszając, smażyć 8 minut. Oprószyć mąką, zasmażyć, zalać śmietaną, mieszając, zagotować. Jeśli sos jest za gęsty rozprowadzić odrobina wody (można dolać odrobinę białego wina). Wymieszać z osączonym groszkiem. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Potrawkę podawać z ryżem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Mazurek – Śliwkowe marzenie

Koktajl mleczny z jagodami.