Składniki:
- porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
- śliwki kalifornijskie suszone (1 kilogramów)
- Cynamon (według uznania)
- cukier waniliowy (według uznania)
- brandy (według uznania)
- rum (według uznania)
- rodzynki (według uznania)
- orzechy laskowe (według uznania)
- polewa biała (1 sztuk)
- płatki róż (według uznania)
Przygotowanie:
Wylepić ciastem natłuszczoną formę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Opłukane śliwki kilka namoczyć w rumie, a resztę zalać 2/3 szklanki wody i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić cynamonem, cukrem waniliowym oraz alkoholem. Masę rozsmarować na cieście. Posypać rodzynkami i orzechami. Udekorować odłożonymi śliwkami (osączonymi), polewą i płatkami róż.
Opłukane śliwki kilka namoczyć w rumie, a resztę zalać 2/3 szklanki wody i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić cynamonem, cukrem waniliowym oraz alkoholem. Masę rozsmarować na cieście. Posypać rodzynkami i orzechami. Udekorować odłożonymi śliwkami (osączonymi), polewą i płatkami róż.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
8 osób