w , ,

Mazurek – Śliwkowe marzenie

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta (1 sztuk)
  • śliwki kalifornijskie suszone (1 kilogramów)
  • Cynamon (według uznania)
  • cukier waniliowy (według uznania)
  • brandy (według uznania)
  • rum (według uznania)
  • rodzynki (według uznania)
  • orzechy laskowe (według uznania)
  • polewa biała (1 sztuk)
  • płatki róż (według uznania)

Przygotowanie:

Wylepić ciastem natłuszczoną formę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Opłukane śliwki kilka namoczyć w rumie, a resztę zalać 2/3 szklanki wody i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić cynamonem, cukrem waniliowym oraz alkoholem. Masę rozsmarować na cieście. Posypać rodzynkami i orzechami. Udekorować odłożonymi śliwkami (osączonymi), polewą i płatkami róż.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

8 osób

Cynadry po polsku

Potrawka drobiowa z ryżem