Składniki:
- polędwiczki wieprzowe (800 gramów)
- vegeta pikantna (według uznania)
- majeranek (1 łyżek stołowych)
- tymianek (1 łyżek stołowych)
- zioła prowansalskie (1 łyżek stołowych)
- gorczyca biała (2 łyżek stołowych)
- żubrówka (50 mililitrów)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osączone polędwiczki pokroić na ukośne kawałki o grubości ok. 2 cm, posypać vegetą oraz ziołami wymieszanymi z gorczycą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso zrumienić na oleju. Ułożyć w rondlu, posypać cukrem oraz oprószyć pieprzem i skropić żubrówką. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kluskami ziemniaczanymi oraz sałatką z buraczków.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób