w ,

Polędwiczki z żubrówką

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe (800 gramów)
  • vegeta pikantna (według uznania)
  • majeranek (1 łyżek stołowych)
  • tymianek (1 łyżek stołowych)
  • zioła prowansalskie (1 łyżek stołowych)
  • gorczyca biała (2 łyżek stołowych)
  • żubrówka (50 mililitrów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osączone polędwiczki pokroić na ukośne kawałki o grubości ok. 2 cm, posypać vegetą oraz ziołami wymieszanymi z gorczycą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso zrumienić na oleju. Ułożyć w rondlu, posypać cukrem oraz oprószyć pieprzem i skropić żubrówką. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kluskami ziemniaczanymi oraz sałatką z buraczków.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Aromatyczna babka

Roladki z bakłażana i wołowiny