w , ,

Aromatyczna babka

Składniki:

  • margaryna (1 sztuk)
  • cukier puder (250 gramów)
  • mąka (250 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • jajka (4 sztuk)
  • kakao (3 łyżek stołowych)
  • skórka z pomarańczy – otarta (1 łyżek stołowych)
  • proszek do pieczenia (10 gramów)

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Miękka margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym na jednolita puszysta masę. Dodać pianę ubita na sztywno z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę. do jednej dodać mąkę z skórka pomarańczową, a do drugiej mąkę z kakao. Do natłuszczonej i obsypanej mąka formy na babkę wlać najpierw jedną, a potem druga masę. Piec 60 minut w 180 stopniach. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

15 osób

Rolada orzechowa

Polędwiczki z żubrówką