Składniki:
- margaryna (1 sztuk)
- cukier puder (250 gramów)
- mąka (250 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- jajka (4 sztuk)
- kakao (3 łyżek stołowych)
- skórka z pomarańczy – otarta (1 łyżek stołowych)
- proszek do pieczenia (10 gramów)
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Miękka margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym na jednolita puszysta masę. Dodać pianę ubita na sztywno z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę. do jednej dodać mąkę z skórka pomarańczową, a do drugiej mąkę z kakao. Do natłuszczonej i obsypanej mąka formy na babkę wlać najpierw jedną, a potem druga masę. Piec 60 minut w 180 stopniach. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
15 osób