Składniki:
- pokrzywa (0.5 kilogramów)
- płatki owsiane (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- czosnek (3 ząbki)
Przygotowanie:
Pokrzywę przebrać, wypłukać i wrzucać na wrzątek na 2 minuty. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać płatki owsiane i pół szklanki wody. Gdy płatki się rozkleją, włożyć posiekaną pokrzywę. Doprawić wyciśniętym czosnkiem i solą. Drugim sposobem przygotowania tej potrawy jest krótkie duszenie blanszowanej pokrzywy z podsmażoną cebulą i dodatkiem jajka na samym końcu. Nie musimy wtedy dodawać płatków.
Czas przygotowania:
10 minut
Porcja dla:
2 osób