w

Pokrzywa a la szpinak

Składniki:

  • pokrzywa (0.5 kilogramów)
  • płatki owsiane (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)

Przygotowanie:

Pokrzywę przebrać, wypłukać i wrzucać na wrzątek na 2 minuty. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać płatki owsiane i pół szklanki wody. Gdy płatki się rozkleją, włożyć posiekaną pokrzywę. Doprawić wyciśniętym czosnkiem i solą. Drugim sposobem przygotowania tej potrawy jest krótkie duszenie blanszowanej pokrzywy z podsmażoną cebulą i dodatkiem jajka na samym końcu. Nie musimy wtedy dodawać płatków.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

2 osób

Pikantny kociołek z mięsa wieprzowego

Kasza gryczana gotowana z porami