Składniki:

  • ziemniaki (6 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • mąka pszenna (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce, odstawić do odsączenia. Gdy zbierze się woda, delikatnie odlać ją do miseczki, a zebrany krochmal dodać do ziemniaków. Cebulę również zetrzeć i wraz z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, mąki dodawać po trochu, aby związać masę.
Smażyć porcjami na rozgrzanym oleju.
Podawać posypane cukrem, można polać śmietaną, lub w wersji wytrawnej z sosem grzybowym.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Penne z pulpetami

Sałatka koktajlowa