Składniki:

  • cebula (1 sztuk)
  • kajzerka (1 sztuk)
  • mięso mielone wieprzowe (500 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • mąka (według uznania)
  • oliwa (według uznania)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • pomidory (2 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • makaron penne (500 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Pulpety: oczyszczoną cebulę i kajzerkę namoczoną, odciśniętą z mleka zmielić i wymieszać z mięsem. Doprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajka i dobrze wyrobić. Uformować małe pulpeciki, oprószyć je mąka i smażyć na małym ogniu na oliwie.
Sos: oczyszczona czerwoną cebule pokroić w piórka, a paprykę w cienkie słupki. Sparzonym pomidorom usunąć skórkę i pokroić w gruba kostkę. Wszystkie warzywa włożyć na rozgrzana oliwę, dodać posiekany czosnek. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem, można też dodać suszone oregano lub świeżą bazylię. Dusić ok. 14 minut.
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Osączony wyłożyć na półmisek, polać sosem i ułożyć na nim usmażone pulpeciki.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Pizza z szynką

Placki ziemniaczane