Składniki:
- śliwowica (50 mililitrów)
- margaryna (1 łyżek stołowych)
- cukier (200 gramów)
- magaryna (według uznania)
- sól (według uznania)
- skórka z cytryny (1 sztuk)
- piwo (250 mililitrów)
- woda (250 mililitrów)
- jajka (2 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- mąka (200 gramów)
- woda (500 mililitrów)
- koniak (50 mililitrów)
- sok z cytryny (według uznania)
- sok z pomarańczy (2 sztuk)
- migdały (100 gramów)
- gruszki (3 sztuk)
- laska wanilii (1/2 sztuk)
- cukier (300 gramów)
Przygotowanie:
Sporządzić naleśniki: do kamiennego albo emaliowanego naczynia wsypać
mąkę, sól, wbić jajka i drewnianą łyżką wymieszać
ciasto na jednolitą masę. Wlać 2 łyżki oliwy i powoli,
ciągle mieszając, dolać wodę i piwo, a następnie
dosypać pokrojoną na cienkie paseczki skórkę
cytrynową. Wymieszać i odstawić na l godz.
Zrobić sos:
na małym ogniu roztopić margarynę z cukrem. Dolać
sok z cytrusów i koniak. Gotować na małym ogniu,
cały czas mieszając, póki sos nie zgęstnieje. Zostawić
na rozgrzanej płytce. (Wszystko to robimy
na 20 minut przed smażeniem naleśników).
Sporządzić syrop
waniliowy: do naczynia wsypać cukier. Zalać wodą,
dodać posiekaną wanilię lub cukier waniliowy
i, ciągle mieszając, zagotować. Zmniejszyć ogień
i gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem, pokroić na paski i prażyć
przez 10 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 250°C. Kilka razy zamieszać.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić i pokroić na cienkie paski. Na kilka minut zanurzyć we wrzącym syropie. Wyjąć i osaczyć
Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć 12 naleśników, dodając w miarę
potrzeby po kawałeczku margaryny. Nadziać
naleśniki gruszkami, złożyć „w chusteczkę”, ułożyć
na patelni z gorącym sosem i podgrzewać przez
2 minuty. Przed podaniem polać podgrzaną
śliwowicą i zapalić. Ułożyć na talerzykach i posypać
prażonymi migdałami.
mąkę, sól, wbić jajka i drewnianą łyżką wymieszać
ciasto na jednolitą masę. Wlać 2 łyżki oliwy i powoli,
ciągle mieszając, dolać wodę i piwo, a następnie
dosypać pokrojoną na cienkie paseczki skórkę
cytrynową. Wymieszać i odstawić na l godz.
Zrobić sos:
na małym ogniu roztopić margarynę z cukrem. Dolać
sok z cytrusów i koniak. Gotować na małym ogniu,
cały czas mieszając, póki sos nie zgęstnieje. Zostawić
na rozgrzanej płytce. (Wszystko to robimy
na 20 minut przed smażeniem naleśników).
Sporządzić syrop
waniliowy: do naczynia wsypać cukier. Zalać wodą,
dodać posiekaną wanilię lub cukier waniliowy
i, ciągle mieszając, zagotować. Zmniejszyć ogień
i gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem, pokroić na paski i prażyć
przez 10 minut w piekarniku nagrzanym
do temp. 250°C. Kilka razy zamieszać.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, oczyścić i pokroić na cienkie paski. Na kilka minut zanurzyć we wrzącym syropie. Wyjąć i osaczyć
Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć 12 naleśników, dodając w miarę
potrzeby po kawałeczku margaryny. Nadziać
naleśniki gruszkami, złożyć „w chusteczkę”, ułożyć
na patelni z gorącym sosem i podgrzewać przez
2 minuty. Przed podaniem polać podgrzaną
śliwowicą i zapalić. Ułożyć na talerzykach i posypać
prażonymi migdałami.
Czas przygotowania:
125 minut
Porcja dla:
5 osób