w ,

Placki ziemniaczane z grzybami i makiem

Składniki:

  • ziemniak (1 kilogramów)
  • grzyb (20 dekagramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 sztuk)
  • śmietana kwaśna (2 łyżek stołowych)
  • mąka (0.5 szklanek)
  • mak (0.5 szklanek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • kminek (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Grzyby/ mrożone / lub świeże drobniutko pokroić i usmażyć na masełku . Żółtka oddzielić od białka – białko ubić z łyżeczką cukru na tęgą pianę. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą, czosnek rozetrzeć ze solą dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać kolejno: śmietanę, żółtka, mak, pieprz, sól, kminek i mąkę . Wymieszać na jednolitą masę i na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać ze śmietaną na słono lub słodko według uznania. Polecam również na zimno pokrojone w plasterki 2/4 cm jako zakąska do piwa.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Steki z polędwicy w wiosennym wieńcu

Gęś śliwkowo-selerowa