Składniki:
- ziemniak (1 kilogramów)
- grzyb (20 dekagramów)
- jajka (2 sztuk)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 sztuk)
- śmietana kwaśna (2 łyżek stołowych)
- mąka (0.5 szklanek)
- mak (0.5 szklanek)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
- kminek (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Grzyby/ mrożone / lub świeże drobniutko pokroić i usmażyć na masełku . Żółtka oddzielić od białka – białko ubić z łyżeczką cukru na tęgą pianę. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą, czosnek rozetrzeć ze solą dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać kolejno: śmietanę, żółtka, mak, pieprz, sól, kminek i mąkę . Wymieszać na jednolitą masę i na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać ze śmietaną na słono lub słodko według uznania. Polecam również na zimno pokrojone w plasterki 2/4 cm jako zakąska do piwa.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób