Składniki:
- gęś (0.5 sztuk)
- miód (2 łyżek stołowych)
- seler (2 sztuk)
- powidła śliwkowe (0.5 szklanek)
- bulion (0.5 szklanek)
- sok z cytryny (0.5 sztuk)
- śmietana (0.5 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem,
odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,
wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć
nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego
piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem
z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia
wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem,
odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,
wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć
nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego
piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem
z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia
wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
2 osób