w

Gęś śliwkowo-selerowa

Składniki:

  • gęś (0.5 sztuk)
  • miód (2 łyżek stołowych)
  • seler (2 sztuk)
  • powidła śliwkowe (0.5 szklanek)
  • bulion (0.5 szklanek)
  • sok z cytryny (0.5 sztuk)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem,
odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać
tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie,
wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć
nim gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego
piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem
z pieczenia i ewentualnie wodą. Pod koniec pieczenia
wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

2 osób

Placki ziemniaczane z grzybami i makiem

Kapusta pekińska z migdałami