Składniki:

  • jajko (2 sztuk)
  • jogurt naturalny (500 gramów)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • sól (0.5 łyżek deserowych)
  • cukier (0.5 łyżek deserowych)
  • mąka (600 gramów)
  • soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
  • kwasek cytrynowy (0.25 łyżek deserowych)
  • smalec (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Ubijamy jajka z jogurtem, dodajemy olej, sól, cukier oraz 1/3 przesianej mąki. Mieszamy dobrze i dodajemy pozostała mąkę, którą wymieszaliśmy wcześniej z sodą i kwaskiem cytrynowym. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Pieczemy w mocno podgrzanym piekarniku.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Conchiglioni faszerowane z pesto

Suflet serowy z musem morelowym