Składniki:
- jajko (2 sztuk)
- jogurt naturalny (500 gramów)
- olej (1 łyżek stołowych)
- sól (0.5 łyżek deserowych)
- cukier (0.5 łyżek deserowych)
- mąka (600 gramów)
- soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
- kwasek cytrynowy (0.25 łyżek deserowych)
- smalec (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z jogurtem, dodajemy olej, sól, cukier oraz 1/3 przesianej mąki. Mieszamy dobrze i dodajemy pozostała mąkę, którą wymieszaliśmy wcześniej z sodą i kwaskiem cytrynowym. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Pieczemy w mocno podgrzanym piekarniku.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób