w ,

Pieczone gruszki z miodem

Składniki:

  • gruszki (4 porcja)
  • płynny miód (8 łyżek deserowych)
  • woda (1 szklanek)

Przygotowanie:

Umyj gruszki.
Przekrój owoce na pół i usuń z nich pestki.
Ułóż je na blasze i podlej wodą(będą się lepiej piekły).
Włóż gruszki do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Wyjmij blachę z upieczonymi gruszkami z piekarnika.Uważaj,blacha będzie gorąca!Nie zapomnij założyć rękawic ochronnych.Następnie polej ciepłe gruszki miodem(każdą połówkę 1 łyżką miodu). Podaj dopiero gdy ostygną.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Ryż z migdałami i ziołami

Sos słodko-kwaśny