w ,

Kebab z kurczaka

Składniki:

  • kurczak (0.5 sztuk)
  • pieprz mielony (1 łyżek deserowych)
  • cebula (3 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Usuwamy z kurczaka kości. Kawałki mięsa solimy i pieprzymy. Wrzucamy mięso do głębokiego naczynia. W 1/2 litra wody gotujemy pokrojoną grubo cebulę przez 20 minut. Odcedzamy wodę i gdy ostygnie zalewamy nią mięso. Pozostawiamy tak na dwie godziny. Później wyjmujemy mięso, osuszamy czystą suchą szmatką i nadziewamy na szaszłyki. Pieczemy na słabym ogniu. Gdy mięso zacznie się rumienić, smarujemy go wytopionym tłuszczem z kurczaka (przy braku takiego możemy posmarować roztopionym masłem).

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

Arbuzowy napój z malinami