w ,

Suflet serowy z musem morelowym

Składniki:

  • jajko (4 sztuk)
  • cukier (10 dekagramów)
  • ser homogenizowany (200 gramów)
  • wanilia (1 sztuk)
  • rum (2 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny (0.5 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • cukier puder (1 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • morele (50 dekagramów)
  • wino białe wytrawne (0.25 litrów)
  • Cynamon (0.5 sztuk)
  • goździk (według uznania)

Przygotowanie:

Morele umyć, wytrzeć, przekroić na pół, usunąć pestki. Do naczynia wlać wino, dodać cynamon, goździki oraz morele i dusić ok. 10 minut. Następnie całość zmiksować. Mus morelowy odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie do żółtek dodać serek homogenizowany. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do masy żółtkowo -twarogowej razem z rumem i skórką cytrynową. Foremki wysmarować masłem. Masę serową połączyć ostrożnie z pianą i napełnić foremki, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut w temp. 180 st. na złoty kolor. Gotowe suflety posypać cukrem pudrem i podać z musem morelowym.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Pita

Pudding