Składniki:
- jajko (4 sztuk)
- cukier (10 dekagramów)
- ser homogenizowany (200 gramów)
- wanilia (1 sztuk)
- rum (2 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny (0.5 sztuk)
- sól (według uznania)
- cukier puder (1 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- morele (50 dekagramów)
- wino białe wytrawne (0.25 litrów)
- Cynamon (0.5 sztuk)
- goździk (według uznania)
Przygotowanie:
Morele umyć, wytrzeć, przekroić na pół, usunąć pestki. Do naczynia wlać wino, dodać cynamon, goździki oraz morele i dusić ok. 10 minut. Następnie całość zmiksować. Mus morelowy odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie do żółtek dodać serek homogenizowany. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do masy żółtkowo -twarogowej razem z rumem i skórką cytrynową. Foremki wysmarować masłem. Masę serową połączyć ostrożnie z pianą i napełnić foremki, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut w temp. 180 st. na złoty kolor. Gotowe suflety posypać cukrem pudrem i podać z musem morelowym.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób