Składniki:
- cukinia (2 sztuk)
- ryż (100 gramów)
- masło (50 gramów)
- koper (według uznania)
- mleko (300 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- marchew (1 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- jogurt naturalny (250 mililitrów)
- sól (według uznania)
- curry (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
W średnio dużym garnku zagotowujemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę, masło oraz łyżeczkę soli. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone drobno cukinie. Po pięciu minutach gotowania dodajemy także ryż. Gotujemy przynajmniej przez kolejne 20 minut, po czym dodajemy mleko, posiekany koper oraz szczyptę curry i pieprzu. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia oraz dodajemy jogurt wymieszany z jajkiem. Zupę podajemy na ciepło.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób