w ,

Duszone grzyby w winie

Składniki:

  • grzyb (0.5 kilogramów)
  • masło (0.7 szklanek)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • wino białe wytrawne (1 szklanek)
  • pieprz mielony (0.5 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kroimy grzyby w kawałeczki i wrzucamy do podgrzanego tłuszczu. Dusimy na umiarkowanym ogniu. Mąkę przypiekamy na suchej patelni do uzyskania koloru brązowego i mieszamy z winem. Po 45 minutach duszenia grzybów dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę z winem. Solimy i dusimy całość pod przykryciem na słabym ogniu, aż grzyby zupełnie zmiękną. Danie podajemy ciepłe, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

2 osób

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Kotleciki jagniece II