Składniki:
- makaron duże muszle (18 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- bazylia (2 pęczek)
- parmezan (50 gramów)
- orzeszki pini (50 gramów)
- oliwa (100 mililitrów)
- pomidory (3 sztuk)
- szynka konserwowa (150 gramów)
- mozzarella (150 gramów)
- oliwki czerwone (100 gramów)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, osączyć. 3/4 opłukane, osaczonej bazylii zmiksować ze startym parmezanem oraz oczyszczonym czosnkiem, Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Resztę bazylii drobno posiekać. Umyte, osuszone pomidory, szynkę, mozzarellę oraz oliwki pokroić w kostkę tej samej wielkości i wymieszać z posiekana bazylią. Farszem napełnić muszle i ułożyć na talerzu polanym sosem pesto.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
6 osób