Składniki:

  • makaron duże muszle (18 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • bazylia (2 pęczek)
  • parmezan (50 gramów)
  • orzeszki pini (50 gramów)
  • oliwa (100 mililitrów)
  • pomidory (3 sztuk)
  • szynka konserwowa (150 gramów)
  • mozzarella (150 gramów)
  • oliwki czerwone (100 gramów)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, osączyć. 3/4 opłukane, osaczonej bazylii zmiksować ze startym parmezanem oraz oczyszczonym czosnkiem, Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Resztę bazylii drobno posiekać. Umyte, osuszone pomidory, szynkę, mozzarellę oraz oliwki pokroić w kostkę tej samej wielkości i wymieszać z posiekana bazylią. Farszem napełnić muszle i ułożyć na talerzu polanym sosem pesto.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

6 osób

Surówka z pietruszki

Pita