Składniki:
- fasola biała (200 gramów)
- olej (3 łyżek stołowych)
- cebula (2 sztuk)
- seler (według uznania)
- marchew (2 sztuk)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- papryka (1 łyżek deserowych)
- dżodżen (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy ją, dodajemy 7 – 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. Drobno pokrojona cebulę dusimy w oleju aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Do mąki z cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Następnie zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy posypaną drobno posiekanym dżodżen.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób