Składniki:

  • fasola biała (200 gramów)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • cebula (2 sztuk)
  • seler (według uznania)
  • marchew (2 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • papryka (1 łyżek deserowych)
  • dżodżen (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy ją, dodajemy 7 – 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. Drobno pokrojona cebulę dusimy w oleju aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Do mąki z cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Następnie zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy posypaną drobno posiekanym dżodżen.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałatka ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem