Składniki:
- barszcz czerwony ekspresowy (1 sztuk)
- burak czerwony (1 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- cebula czerwona (2 sztuk)
- jabłka (1 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- ziele angielske (3 ziarna)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- tymianek (5 gałązki)
- jogurt naturalny (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Oczyszczona cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać oczyszczonego i pokrojonego na małe kawałeczki buraka oraz obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Dusić przez chwile. Barszcz czerwony zalać 3 szklankami wrzącej wody, wymieszać i zalać nim usmażone warzywa i owoce. Wrzucić 3 gałązki tymianku, ziele angielskie, listek laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, uważać, aby nie zagotować, bo barszcz mógłby stracić kolor. Z zupy usunąć ziele angielskie i listek, przelać do blendera i zmiksować. Przed podaniem polać jogurtem i udekorować tymiankiem. Można też udekorować świeżym ogórkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób