w , , ,

Pikantny barszczyk z jogurtem

Składniki:

  • barszcz czerwony ekspresowy (1 sztuk)
  • burak czerwony (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • cebula czerwona (2 sztuk)
  • jabłka (1 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • ziele angielske (3 ziarna)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • tymianek (5 gałązki)
  • jogurt naturalny (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Oczyszczona cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać oczyszczonego i pokrojonego na małe kawałeczki buraka oraz obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Dusić przez chwile. Barszcz czerwony zalać 3 szklankami wrzącej wody, wymieszać i zalać nim usmażone warzywa i owoce. Wrzucić 3 gałązki tymianku, ziele angielskie, listek laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, uważać, aby nie zagotować, bo barszcz mógłby stracić kolor. Z zupy usunąć ziele angielskie i listek, przelać do blendera i zmiksować. Przed podaniem polać jogurtem i udekorować tymiankiem. Można też udekorować świeżym ogórkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa-krem brokułowa z kurczakiem (ligt)

Makaron z szyszkówkami świerkowymi