w ,

Piersi kurczaka z limonką

Składniki:

  • piersi kurczaka (600 gramów)
  • limonka (1 sztuk)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • śmietana (200 mililitrów)
  • czosnek (4 ząbki)
  • wermut (1 łyżek stołowych)
  • tymianek (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • oliwa (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek w paski. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić rozkrojoną papryczkę( jeśli potrawa ma być łagodniejsza, usunąć pestki), czosnek i paski kurczaka. Mieszając, smażyć na złoty kolor. Dodać śmietanę, wycisnąć sok z limonki na patelnię, a resztę wrzucić do potrawy. Dodać wermut, tymianek, oprószyć solą i chwilę dusić. Przed podaniem wyjąć limonkę. Podawać z ryżem jaśminowym.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Pasta ziołowa z tofu

Top rum