Składniki:
- piersi kurczaka (600 gramów)
- limonka (1 sztuk)
- papryczka chili (1 sztuk)
- śmietana (200 mililitrów)
- czosnek (4 ząbki)
- wermut (1 łyżek stołowych)
- tymianek (według uznania)
- sól (według uznania)
- oliwa (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek w paski. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić rozkrojoną papryczkę( jeśli potrawa ma być łagodniejsza, usunąć pestki), czosnek i paski kurczaka. Mieszając, smażyć na złoty kolor. Dodać śmietanę, wycisnąć sok z limonki na patelnię, a resztę wrzucić do potrawy. Dodać wermut, tymianek, oprószyć solą i chwilę dusić. Przed podaniem wyjąć limonkę. Podawać z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób