Składniki:
- pierś indyka (1 kilogramów)
- wino białe wytrawne (150 mililitrów)
- masło (2 łyżek stołowych)
- pieprz zielony marynowany (według uznania)
- pomidorki koktajlowe (500 gramów)
- natka pietruszki (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć sola, oprószyć pieprzem, polać winem i odstawić na 30 minut do lodówki. Indyka osączyć z wina i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino i piec 30 minut w 180 stopniach. W połowie pierzenia wierzch mięsa obłożyć lekko rozgniecionym zielonym pieprzem. Obok położyć opłukane i ponacinane na krzyż pomidorki. Po upieczeniu, po 10 minutach mięso pokroić w plastry. Podawać z pomidorkami, posypane natka pietruszki.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
8 osób