w , , ,

Pierś indycza z pieprzem

Składniki:

  • pierś indyka (1 kilogramów)
  • wino białe wytrawne (150 mililitrów)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • pieprz zielony marynowany (według uznania)
  • pomidorki koktajlowe (500 gramów)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć sola, oprószyć pieprzem, polać winem i odstawić na 30 minut do lodówki. Indyka osączyć z wina i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino i piec 30 minut w 180 stopniach. W połowie pierzenia wierzch mięsa obłożyć lekko rozgniecionym zielonym pieprzem. Obok położyć opłukane i ponacinane na krzyż pomidorki. Po upieczeniu, po 10 minutach mięso pokroić w plastry. Podawać z pomidorkami, posypane natka pietruszki.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

8 osób

Kurczę w czosnku

Krem z dyni i marchwi