w ,

Pieczony pstrąg faszerowany

Składniki:

  • pstrągi (5 sztuk)
  • cytryna (2 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryka (1 sztuk)
  • natka pietruszki (2 pęczek)
  • przyprawa suszone pomidory (1 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sprawione, oczyszczone ryby lekko posolić. Wyszorowane cytryny pokroić w plastry, a oczyszczoną cebulę w cząstki. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki. Przygotowane składniki farszu wymieszać i podzielić na 5 części.
Nafaszerować ryby, posypać przyprawą i skropić olejem. Do każdej włożyć po kilka gałązek natki. Grillować po 15 minut z każdej strony, często skrapiając olejem. Przez pierwsze 10 minut opiekać rybę na ruszcie umieszczonym na wyższym poziomie. Na koniec umieścić ruszt niżej i dopiec pstrągi.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Jabłka pieczone z błękitnym serem

Filety z serem