w ,

Kurczę pieczone na rożnie

Składniki:

  • brojler (1 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól (według uznania)
  • koperek (1 sztuk)

Przygotowanie:

Kurczę oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać drobno, rozetrzeć z solą. Koperek umyć, osączyć. Wnętrze jamy brzusznej kurczaka natrzeć roztartym czosnkiem, a następnie włożyć koperek. Powierzchnię tuszki natrzeć także czosnkiem. Jamę brzuszną spiąć szpilkami do drobiu. Przygotowaną tuszkę umocować na rożnie, upiec. W czasie pieczenia od czasu do czasu lekko polewać wodą. Upieczoną tuszkę zdjąć z rożna, pokrajać, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcję). Podawać z dodatkiem surówek i warzyw gotowanych. Kurczę pieczone na rożnie można także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Borowiki na grznce

Sok z truskawek i rabarbaru