Składniki:
- brojler (1 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- sól (według uznania)
- koperek (1 sztuk)
Przygotowanie:
Kurczę oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać drobno, rozetrzeć z solą. Koperek umyć, osączyć. Wnętrze jamy brzusznej kurczaka natrzeć roztartym czosnkiem, a następnie włożyć koperek. Powierzchnię tuszki natrzeć także czosnkiem. Jamę brzuszną spiąć szpilkami do drobiu. Przygotowaną tuszkę umocować na rożnie, upiec. W czasie pieczenia od czasu do czasu lekko polewać wodą. Upieczoną tuszkę zdjąć z rożna, pokrajać, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcję). Podawać z dodatkiem surówek i warzyw gotowanych. Kurczę pieczone na rożnie można także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
2 osób