Składniki:
- kurczak (1,5 kilogramów)
- sok z mandarynek (400 mililitrów)
- skórka z mandarynki – otarta (4 łyżek stołowych)
- miód (5 łyżek stołowych)
- sos sojowy (50 mililitrów)
- papryszka chili zielona (2 łyżek stołowych)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- tymianek (3 łyżek stołowych)
- imbir (3 łyżek stołowych)
- sól morska (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Miód wymieszać z 300 ml soku mandarynkowego oraz sosem sojowym i gotować 20 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać połowę skórki z mandarynki, 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chili, wymieszać. Pozostałe 100 ml soku wymieszać z posiekanymi listkami tymianku, utartym świerzym imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą i wlać do naczynia żaroodpornego. Do tej marynaty włożyć podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka. Wymieszać, przykryć i 2h trzymać w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu mięso przewracać. Zamarynowane części kurczaka oczyścić z ziół, ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Posmarować sosem miodowo-sojowym i piec jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem miodowym.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
4 osób