w , ,

Kurczak w mandarynkach

Składniki:

  • kurczak (1,5 kilogramów)
  • sok z mandarynek (400 mililitrów)
  • skórka z mandarynki – otarta (4 łyżek stołowych)
  • miód (5 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (50 mililitrów)
  • papryszka chili zielona (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • tymianek (3 łyżek stołowych)
  • imbir (3 łyżek stołowych)
  • sól morska (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Miód wymieszać z 300 ml soku mandarynkowego oraz sosem sojowym i gotować 20 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać połowę skórki z mandarynki, 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chili, wymieszać. Pozostałe 100 ml soku wymieszać z posiekanymi listkami tymianku, utartym świerzym imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą i wlać do naczynia żaroodpornego. Do tej marynaty włożyć podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka. Wymieszać, przykryć i 2h trzymać w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu mięso przewracać. Zamarynowane części kurczaka oczyścić z ziół, ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Posmarować sosem miodowo-sojowym i piec jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem miodowym.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

4 osób

Estragonowy ocet

Kostki jabłkowo-żurawinowe