w , , ,

Jabłka pieczone z błękitnym serem

Składniki:

  • ser pleśniowy błękitny (100 gramów)
  • jabłka (2 sztuk)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • orzechy włoskie (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte jabłka przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem. Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ser pokruszyć na niewielkie kawałki i nafaszerować nim jabłka i posypać grubo posiekanymi orzechami. Owoce polać oliwą i oprószyć pieprzem. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać jeszcze ciepłe.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

2 osób

Wino z owoców róży

Pieczony pstrąg faszerowany