w , ,

Grillowana szynka z kolorowym pieprzem

Składniki:

  • szynka surowa (6 plastry)
  • cebula (2 sztuk)
  • listki bazylii (według uznania)
  • przyprawa do grilla (według uznania)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • ocet winny (1 łyżek stołowych)
  • pieprz kolorowy (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Marynata: wymieszać ocet z olejem oraz kolorowym pieprzem, doprawić przyprawą do grilla.
Umyte, osuszone mięso włożyć na 60 minut do marynaty. Przykryć i odstawić do lodówki.
Wyjęte z marynaty mięso piec na rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, smarując marynatą.
Oczyszczoną, pokrojoną na ósemki cebulę ułożyć obok mięsa i piec na grillu na złoty kolor. Podawać szynkę posypaną listkami bazylii razem z grillowaną cebulą.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Bułeczki ziołowe

Makaron po bolońsku