w , ,

Pieczony antrykot w ziołowej skorupce

Składniki:

  • antrykot (2 plastry)
  • musztarda Dijon (2 łyżek stołowych)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • słonina (300 gramów)
  • cebula cukrowa (3 ząbki)
  • listki ziół (2 łyżek stołowych)
  • miąższ białego pieczywa (200 gramów)
  • wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
  • pieprz kolorowy (0,5 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wymieszać w garnku z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami (natka, tymianek, majeranek, estragon) oraz rozdrobnionym miąższe chleba białego. Doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. wymieszać z kolorowym pieprzem oraz winem i odstawić na 60 minut.
Plastry mięsa posmarować olejem i grillować po ok, 11 minut z każdej strony. Przyrumienione posmarować cienko musztardą i pokryć gruba warstwą ziołowej panierki. Ułożyć mięso jeszcze na kilka minut na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

2 osób

Ciemny makaron zapiekany z kapustą

Boeuf Strogonow II