w , ,

Ciemny makaron zapiekany z kapustą

Składniki:

  • makaron ciemny (1 sztuk)
  • kapusta (0.5 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno (3 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (1 sztuk)
  • majeranek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • bułka tarta razowa (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Obrać i umyć kapustę. Poszatkować na drobne kawałki. Zalać wrzątkiem, posolić i ugotować około 10 minut. Odlać wodę. Ugotować makaron: wrzucić go na osolony wrzątek i gotować około 20 minut. Również odlać wodę. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać dokładnie. Dodać przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki. Włożyć do formy posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką. Zapiec w piekarniku około 10-15 minut.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Śledzie w sosie olejowym

Pieczony antrykot w ziołowej skorupce