Składniki:
- makaron ciemny (1 sztuk)
- kapusta (0.5 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno (3 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (1 sztuk)
- majeranek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- bułka tarta razowa (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Obrać i umyć kapustę. Poszatkować na drobne kawałki. Zalać wrzątkiem, posolić i ugotować około 10 minut. Odlać wodę. Ugotować makaron: wrzucić go na osolony wrzątek i gotować około 20 minut. Również odlać wodę. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać dokładnie. Dodać przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki. Włożyć do formy posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką. Zapiec w piekarniku około 10-15 minut.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób