Składniki:
- ogórki (1 kilogramów)
- śmietana kremowa (250 mililitrów)
- białka (1 sztuk)
- koperek (1 pęczek)
- czosnek (2 ząbki)
- mięta (2 gałązki)
- twaróg (250 gramów)
- śmietana (400 gramów)
- żelatyna (6 łyżek deserowych)
- cytryna (1 sztuk)
- rzodkiewki (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte kilka ogórków pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, posolić i odłożyć. Resztę obrać i pokroić. Dodać twaróg, śmietanę oraz opłukany, osączony pół pęczka koperku i zmiksować na krem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną, krotką formę wyścielić folią, a na niej umieścić paski ogórków.
Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą kremówką oraz pianą z białka. Wymieszać z posiekanymi rzodkiewkami i miętą. Przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić na noc do lodówki.
Podłużną, krotką formę wyścielić folią, a na niej umieścić paski ogórków.
Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą kremówką oraz pianą z białka. Wymieszać z posiekanymi rzodkiewkami i miętą. Przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić na noc do lodówki.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
12 osób