Składniki:

  • ogórki (1 kilogramów)
  • śmietana kremowa (250 mililitrów)
  • białka (1 sztuk)
  • koperek (1 pęczek)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mięta (2 gałązki)
  • twaróg (250 gramów)
  • śmietana (400 gramów)
  • żelatyna (6 łyżek deserowych)
  • cytryna (1 sztuk)
  • rzodkiewki (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte kilka ogórków pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, posolić i odłożyć. Resztę obrać i pokroić. Dodać twaróg, śmietanę oraz opłukany, osączony pół pęczka koperku i zmiksować na krem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podłużną, krotką formę wyścielić folią, a na niej umieścić paski ogórków.
Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą kremówką oraz pianą z białka. Wymieszać z posiekanymi rzodkiewkami i miętą. Przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić na noc do lodówki.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

12 osób

Tarta morelowa

Suflet z kaszy manny