Składniki:

  • jajka (4 sztuk)
  • bulion warzywny (4 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (1 łyżek stołowych)
  • sos rybny (1 łyżek stołowych)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • olej (według uznania)
  • papryka kolorowa (2 sztuk)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • dymka (1 pęczek)
  • groszek cukrowy (100 gramów)
  • brokuły (100 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • trawa cytrynowa (2 sztuk)
  • filety z piersi kurczaka (2 sztuk)
  • limonka (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • imbir (1 łyżek deserowych)
  • sos chili (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Nadzienie: oczyszczone warzywa drobno pokroić. Białą część trawy cytrynowej posiekać. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i usmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową i smażyć razem 6 minut, aż warzywa stracą smak surowizny, ale pozostaną jędrne. Doprawić rozdrobnionym czosnkiem, skórka otarta z wyszorowanej limonki, startym imbirem, sola oraz pieprzem. Ogrzewać na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
Jajka wymieszać z zimnym bulionem, sosem sojowym i rybnym, roztrzepać widelcem z mąką. Na rozgrzanym na patelni oleju usmażyć kolejno 2 omlety. omlety obłożyć nadzieniem i złożyć w koperty. Resztę nadzienia ułożyć na wierzchu i podawać z sosem chili.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

2 osób

Cannelloni po bolońsku

Omlet po antylsku