w ,

Szaszłyki z Bangkoku

Składniki:

  • pierś indyka (400 gramów)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • olej sezamowy (1 łyżek deserowych)
  • sos sojowy slodki (1 łyżek stołowych)
  • kolendra (0,5 łyżek deserowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • orzeszki ziemne (150 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w paski, oprószyć sola oraz pieprzem i nabić na patyczki do szaszłyków. Oleje wymieszać z sosem, rozdrobnioną kolendrą, zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi orzeszkami. Mieszanina posmarować mięso i odstawić na 30 minut do lodówki. Obsmażyć z obu stron.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pieczarki duszone