w , , ,

Żurek po tajsku

Składniki:

  • bulion warzywny (2,5 litrów)
  • trawa cytrynowa (2 sztuk)
  • zakwas (0,5 litrów)
  • jajka przepiórcze (według uznania)
  • kolendra (1 pęczek)

Przygotowanie:

Bulion zagotować. Zdjąć z trawy zewnętrzne liście, odkroić zieloną część, a białą zmiażdżyć i drobno pokroić oraz dodać do bulionu razem z zakwasem i zagotować. W osolonej wodzie ugotować jajka przepiórcze (gotować 5 minut po 3 na osobę). Ostudzone obrać i pokroić na połówki.
Podawać żurek z grubo posiekaną kolendrą. Można go zaprawić śmietaną lub kremem kokosowym, chilli i imbirem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Pierniczki chlebowe

Naturkaps chrom+b3 (kapsułki)