Składniki:
- bulion warzywny (2,5 litrów)
- trawa cytrynowa (2 sztuk)
- zakwas (0,5 litrów)
- jajka przepiórcze (według uznania)
- kolendra (1 pęczek)
Przygotowanie:
Bulion zagotować. Zdjąć z trawy zewnętrzne liście, odkroić zieloną część, a białą zmiażdżyć i drobno pokroić oraz dodać do bulionu razem z zakwasem i zagotować. W osolonej wodzie ugotować jajka przepiórcze (gotować 5 minut po 3 na osobę). Ostudzone obrać i pokroić na połówki.
Podawać żurek z grubo posiekaną kolendrą. Można go zaprawić śmietaną lub kremem kokosowym, chilli i imbirem.
Podawać żurek z grubo posiekaną kolendrą. Można go zaprawić śmietaną lub kremem kokosowym, chilli i imbirem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób