w ,

Omlet po antylsku

Składniki:

  • jajko (8 sztuk)
  • sól (0.5 łyżek deserowych)
  • pieprz (0.25 łyżek deserowych)
  • woda (według uznania)
  • boczek (10 dekagramów)
  • cebula (0.5 szklanek)
  • papryka (1 sztuk)

Przygotowanie:

1. Jaja ubić z solą, pieprzem i wodą.
2. Boczek smażyć na średnim ogniu przez 5 min.
3. Skwarki przełożyć na talerzyk. Na patelni pozostawić 3-4 łyżki tłuszczu.
4. Ułożyć cebulę i paprykę, smażyć na małym ogniu przez 10 min., nie dopuszczając do zrumienienia.
5. Wlać jaja i dalej smażyć na małym ogniu, gdy omlet zetnie się od spodu, unieść szerokim nożem jego brzeg tak, aby reszta masy spłynęła na dno patelni i smażyć dalej.
6. Omlet złożyć na pö.
7. Podawać posypany skwarkami z boczku i grzankami.
Proporcje dla 4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Omlet tajski

Zakąska śledziowa po cygańsku