Składniki:
- krewetki (300 gramów)
- filety rybne (300 gramów)
- orzeszki ziemne (50 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- cebula (1 sztuk)
- papryczki chili suszone (2 sztuk)
- masło orzechowe (50 gramów)
- sos sojowy (3 łyżek stołowych)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
- skórka otazta z cytryny (1 łyżek deserowych)
- olej (3 łyżek stołowych)
- limonki (4 sztuk)
- kolendra, listki (według uznania)
Przygotowanie:
Orzeszki, czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczki namoczyć 5 minut w ciepłej wodzie, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
Na pateln8i rozgrzać olej wrzucić orzeszki, czosnek, cebulę i chili. Smażyć 2 minuty, dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę z cytryny, zagotować, dodać masło orzechowe, wymieszać i ostudzić.
Krewetki obrać ze skorupek i opłukać, filety rybne opłukać i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Krewetki i rybę włożyć na 1h do masy orzechowej.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać osobno krewetki, osobno rybę, ułożyć na grillu i piec, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać listkami kolendry. Podawać z ryżem i cząstkami limonek.
Na pateln8i rozgrzać olej wrzucić orzeszki, czosnek, cebulę i chili. Smażyć 2 minuty, dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę z cytryny, zagotować, dodać masło orzechowe, wymieszać i ostudzić.
Krewetki obrać ze skorupek i opłukać, filety rybne opłukać i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Krewetki i rybę włożyć na 1h do masy orzechowej.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać osobno krewetki, osobno rybę, ułożyć na grillu i piec, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać listkami kolendry. Podawać z ryżem i cząstkami limonek.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
5 osób