w , , ,

Szaszłyczki z ryby i krewetek

Składniki:

  • krewetki (300 gramów)
  • filety rybne (300 gramów)
  • orzeszki ziemne (50 gramów)
  • czosnek (2 ząbki)
  • cebula (1 sztuk)
  • papryczki chili suszone (2 sztuk)
  • masło orzechowe (50 gramów)
  • sos sojowy (3 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (3 łyżek stołowych)
  • skórka otazta z cytryny (1 łyżek deserowych)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • limonki (4 sztuk)
  • kolendra, listki (według uznania)

Przygotowanie:

Orzeszki, czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczki namoczyć 5 minut w ciepłej wodzie, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
Na pateln8i rozgrzać olej wrzucić orzeszki, czosnek, cebulę i chili. Smażyć 2 minuty, dodać sos sojowy, cukier, sok i skórkę z cytryny, zagotować, dodać masło orzechowe, wymieszać i ostudzić.
Krewetki obrać ze skorupek i opłukać, filety rybne opłukać i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Krewetki i rybę włożyć na 1h do masy orzechowej.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać osobno krewetki, osobno rybę, ułożyć na grillu i piec, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać listkami kolendry. Podawać z ryżem i cząstkami limonek.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

5 osób

Herbata gożdzikowa

Keks cynamonowy z suszonych owoców